Institutul Resurselor Piscicole Varna

 

INSTITUTUL resurselor piscicole – Varna este un institut de cercetare de stat  înfiinţat în 1932. Din 1954 până în prezent Institutul a efectuat continuu monitorizarea sezonieră a coastei bulgare a Mării Negre, inclusiv: ecologia  marină, biodiversitatea marina şi a lacurilor costiere, eutrofizarea,  fitoplanctonul, dinamica stocurilor de specii şi baza lor  trofică, exploatare şi prognoze, genetica populaţiilor de specii industriale. Există 12 cercetători care lucrează cu IFR, în unităţi de Hidrobiologie şi Ihtiologie.

Membru în B.EN.A. – Grecia, EURASLIC – Franţa, Asociaţia Internaţionala a apei  şi Biblioteca ştiintelor marine – Statele Unite ale Americii, Asociaţia  Internaţională a Apei(IWA) – Marea Britanie,  Fundaţia Europeană pentru  Educaţie Ecologică (FEEE), Asociaţia pentru Cercetarea Dunării (IAD), Organzaţia  pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO),Comisia Mării Negre (BSC), Uniunea  Oamenii de stiinţă din Bulgaria, Sindicatele ştiintifice şi tehnice – Varna.

Laboratorul de ihtiologie a efectuat o cercetare pe termen lung asupra  principalelor organisme marine, inclusiv specii- cheie de peşti ca şprotul,  hamsia, stavridul,chefalul, lufarul, guvidul etc. Caracteristicile lor biologice de  bază au fost definite – parametrii de reproducere, ratele de mortalitate şi  biomasa stocurilor de peşte. Acest lucru  a fost implementat prin preleare de  probe de rutină, supravegherea peştilor prin  metode bazate pe hydroacustica  şi ihtioplancton  pe furnizarea de variabile biologice într-un anumit interval de  timp, estimări de biomasă.

Acvariu Varna

Aquariul Varna prezintă mai mult de 150 de specii de exponate vii din Marea Neagră, peşti de apă dulce, microorganisme, etc. Oamenii de ştiinţă bulgari şi străini  lucrează activ în laboratoarele bine echipate. În timpul lunilor de vară elevii – naturalişti fac practică în domeniul  Hidrobiologiei şi sustin, alături de profesori, cursuri interesante de biologie. Colecţia de exponate include, de asemenea melci  şi scoici de mare exotice – donaţii din întreaga lume. Acvariu Varna permite  îmbogățirea cunoştinţelor despre viaţă din apele Mării Negre, construind sau  îmbunătăţind cultura mediului în societate.

AQUARIUL VARNA a fost construit după ideea Majestăţii Sale Regele Ferdinand I în  1906.Noua clădire a fost un refugiu pentru trupe, un adapost tracis timp de mai  multi ani,a fost folosit de către Academia Navală timp de doi ani, de către şcoala  pentru pescuit timp de opt ani. După o renovare majoră în 1932 Majestatea Sa  Regele Boris III deschide oficial Staţiunea Biologică Marină cu Acvuariul – Varna.